Taling 43-47

Op zaterdag 7 november 2009 heeft Alwin Taal in Barendrecht zijn loods opengesteld voor de bezichtiging van de Taling 43 en de Taling 47. Het vinden van deze loods heeft menig bezoeker wel enige hoofdbrekens gekost. Naast Alwin Taal met zijn gezin en compagnon, (en koffie met koek) waren ook Cor Taal en zijn vrouw aanwezig, zo te zien in goede gezondheid. Het gehoor van Cor Taal liet jammer genoeg niet veel communicatie meer toe.

Van de diverse fasen van de bouw van de Taling 43 en 47 werden video-opnames getoond. Aan de linkerzijde van dit artikel vindt u hiervan een verkleinde weergave.

Van de Taling 43 was de romp in principe klaar evenals het nog losse dek en stuurhuis, het laatste van massief ocumee multiplex.

Bij de Taling 47 zijn ze met de romp gevorderd tot aan de spiegel. Wat betreft de romp gaat het in beide gevallen niet om een polyester uitvoering via een mal, zoals bij de Taling 30/32 en de 33, maar om een enkelstuks constuctie. Bij de bouw van de Taling 47 was goed te zien hoe de romp van zowel de 43 als de 47 wordt opgebouwd als een soort lattenbouw die we kennen van bijvoorbeeld de 16 kwadraat. Het materiaal is van een 22 mm dik en een 45 mm breed piepschuimachtige aard, omwikkeld met een epoxyfolie (iedere bezoeker kon hier een stukje van meenemen). Als de romp klaar is wordt hij in de epoxy gezet. Kopieen van de tekeningen van de schepen waren/zijn beschikbaar voor bezichtiging.

De Taling 43 is in het stadium dat eigenlijk pas verder wordt gebouwd als er zich een koper aandient met eigen wensen over de verdere invulling. Qua kielconstructie is de keuze ook nog niet gemaakt. De spiegel heeft een meer positievere helling gekregen dan op de foto te zien is. Tot nu toe is de constructie een investering van dhr. Taal. Dit betekent ondermeer: slechts een dag per week beschikbaar zijn (met twee personen) om aan de voortgang te werken.

Hoeveel mensen er precies zijn langs geweest is niet bekend, maar er was een aardige doorlopende belangstelling. Ter zijner tijd is er misschien wel een herhaling of vervolg van deze geslaagde dag. In ieder geval was het een aangenaam en interessant  bezoek en beslist de moeite waard.