De eerste Taling 30 “Nattebrak”

Taling no 1 is uit de mal gekomen in 1976/77. Deze boot is toen als casco  direct uit de mal gekocht. Als een gesloten koektrommel op een vrachtwagen naar Souburg gebracht. Alleen het hoofdschot was erin gemaakt. De eerste koper heeft hem in de mal gekocht, voordat er ooit een Taling te zien was. Deze man, een machinist op de provinciale veerboot maatschappij Zeeland, heeft hem ingetimmerd en de motor erin gebouwd.

Na een/twee jaar was die motorboot vaarklaar. Mast en tuigage stond er nog niet op. Onder de bootnaam COCO in juni 1978 heb ik (Chiel Piscaer, am) hem gekocht. De eerste Taling 30 had toen nog nooit gezeild!  Hij is in Oost Souburg te water gelaten en naar Willemstad gevaren. In Willemstad is hij getuigd door Schokker uit Volendam voorzien van een Neut mast en de Boer zeilen. De boot is in 1978 omgedoopt naar Nattebrak.

De eerste zeilvakantie juli 1978. Al ras bleek het een matige zeiler welke erg loefgierig was.
Hier is door mij van het begin af aan aan gesleuteld zoals de mast 30 cm naar voren geplaatst en het grootzeil 30 cm vanaf het achterlijk korter gemaakt. Sindsdien zeilt hij niet meer zo loefgierig. Vanaf 1979 waren er al de vernieuwde Talingen in de vaart (vanaf welk bouwnummer weet ik niet, mogelijk 7) dus met helmstok achter op de achterplecht en een naar achter verlengd onderwaterschip met hogere mast en kortere giek.

Het vaargebied van de Taling no 1 is meestal Zeeland en de Zuidhollandse stromen  met vakantie en langweekendtochten naar België, Frankrijk en een aantal oversteken naar de Engelse zuid- en oostkust, tot in Londen toe. Ook alle Nederlandse Wadden eilanden (op Rottum na) zijn meerdere malen bezocht.

De Taling nr. 1 blijkt te koop te liggen in Willemstad en de eigenaar heeft voor onze site dit stukje geschiedenis geschreven.