Taling 30 en 32

taling 30

Een van de meest gebouwde schepen is wel de Taling 30. Dit negen meter lange schip lag eind jaren 70 begin jaren 80 goed in de markt. Het stoere robuuste uiterlijk en de goede zeileigenschappen, maar ook de stabiliteit en het comfort maakte de Taling 30 tot een goed en degelijk familieschip.

De Taling 32 heeft dezelfde romp als de Taling 30 maar doordat de verwoede zeiler de Taling 30 erg loefgierig vond, werd de Taling 30 uitgerust met een boegspriet die dit probleem aardig ondervangt. Zo was de Taling 32 geboren. Deze ingreep maakt het schip wel bijna een meter langer.

Taling 32

Beide schepen hebben, op de boegspriet na, aan de buitenzijde hetzelfde uiterlijk maar benedendeks is geen enkele van deze Talingen hetzelfde. De meeste zijn door de tot op heden nog steeds eerste eigenaren zelf casco afgebouwd. Wel zie je steeds meer dat deze Talingen worden voorzien van stuurhuizen. (Vergrijzing onder de Talingbezitter?)

De Taling 32 “Vigilanter”, tot voor kort in het bezit was van de fam. Clement, werd in 1978 door ontwerper Taal gebouwd en zes jaar lang door hem als demonstratieschip op de Hiswa gebruikt.