een boegschroef staat voor veel zeilers te boek als ‘not-done’, ‘niet nodig’ en ‘lawaaiig’. Maar de Taling is nogal windgevoelig en vaart volkomen op eigen wil achteruit. Ik heb daarom toch besloten een boegschroef in te bouwen tijdens de laatste hellingbeurt.
Mijn keuze is gevallen op een Vetus 55Kgf versie met 150mm buis/schroef. Het begin is het spannendst eigenlijk – het boren van het gat door en door. Ik heb t zo uitgemeten dat hij precies binnen onder het V bed kwam, dus onzichtbaar. De hoogte is net voldoende om hem rechtop te kunnen monteren op de buis zodat onderhoud gemakkelijk is. Met een lange stalen pen met aan het einde een 180 graden bocht met een stift erop kun je dan het ovale gat precies uittekenen. Daarna de decoupeer erin (stofmasker op!)
Daarna de buis erin, dat moet strak passen. Op de buis een paar cm extra nemen en dan de buis eruit nemen en afzagen langs de getrokken lijn. Daarna weer erin, alles goed opruwen en met epoxy lijm vastlijmen . Als de lijm nog plakkerig is met epoxy en mat erin lamineren.
Als dat droog is na een dag of 2 met epoxyplamuur de boel mooi op model gemaakt zodat de water aanstroom mooi loopt.
Daarna de schroef monteren met kit en alles een paar keer in de primer en vervolgens 2 lagen anti-fouling gezet.
De elektra heb ik als volgt opgepakt: Bij de boegschroef onder het V bed heb ik een kleine accu geplaatst (wel een die veel stroom kan leveren, dus een hoge CCA). Deze is met korte kabels en een hoofdschakelaar verbonden met de boegschroefmotor. De accu is met lange kabels aan de solar panels op het kajuitdak verbonden zodat deze eigenlijk altijd vol is. In geval van nood is met een losse lader de accu ook nog bij te laden, maar dat is afgelopen zomer eigenlijk nooit nodig geweest.
De bediening is in een kleine schotel in de kuip ingebouwd naast de gashandle van de motor.
Ik ben blij met het resultaat en het gemak dat deze hulp je geeft, vooral als je solo vaart met wat lastige omstandigheden of veel wind.